0
Səbətim
Əlaqə: +994 70 600 19 00
0
Səbətim
Dadından doyulmayan şokaladın tarixi

Dadından doyulmayan şokaladın tarixi

Şokoladın tarixi 4000 il əvvələ gedib çıxır. Tarixi mənbələrə görə şokoladdan içki kimi ilk dəfə Meksikada istifadə olunub. B.C. 1900-cü illərdə indiki Meksikada yaşayan Olmeclərdən əvvəl cəmiyyətin tədqiqi.

Şokolad istehsalı Mərkəzi Amerikanın tropik tropik meşələrində kakao toxumlarının əkilməsi və sonra onları bir pasta halına salınması ilə baş verir. İlk şokolad indiki şokoladlardan çox fərqlidir; Maye formada olan acı içkidir... Formulu belədir: Fermentasiya olunmuş və pasta şəklində kakao, su, vanil, bal, acı bibər və digər ədviyyatlar... Olmeklər, Azteklər və Mayyalar bu içkinin enerji və enerji verdiyini düşünürdülər. qüvvət verir və insanı sevindirir, mistik bir xüsusiyyətə malik olduğuna inanırlar.
Mayyalılar isə kakaonun sehrinə düşdülər və kakaonun tanrısı olduqlarına inandılar; Xoşbəxtlik və sülh üçün Ona ibadət edirlər. Bu dövrdə şokolad hər kəsə təklif edilməyən çox qiymətli bir içkidir. Yalnız müqəddəs mərasimlərdə; Krallar, əsgərlər, ruhanilər və zadəganlar tərəfindən istehlak edilə bilər. Bəzi mənbələrə görə, şokoladın gücü o qədər şişirdilmişdir ki, hətta 16-cı əsrdə yaşamış Aztek kralı və zadəganlarının libidolarını artırmaq üçün çoxlu miqdarda şokolad içdikləri barədə şayiələr yayılıb.

Şokoladın Amerikadan Avropaya, oradan da dünyaya yayılması Hernan Kortes adlı ispan tədqiqatçının sayəsindədir. Əslində, Xristofor Kolumbun kakaonu ilk kəşf etdiyi, lakin heç vaxt ölkəsinə gətirə bilmədiyi, hətta dadına baxa bilmədiyi iddia edilir. Meksikanı işğal edən dənizçi Kortes Avropaya şokolad gətirən ilk şəxs olub. İspanlar ilk dəfə bu içkiyə şəkər qataraq günümüzün şokoladına doğru mühüm addım atdılar. İspaniya yüz ildir ki, başqa ölkələrdən şokoladı gizlədir. İspaniya Kralı III-ə qədər. Fillipin qızı, şahzadə Anna və Fransa kralı XIII Lüdovik. Louis evlənənə qədər. Şokoladı çox sevən şahzadə, şokoladlarını Fransaya apararaq tarixə şəkil verir. Avropada şokoladına tələbat zaman keçdikcə artdığı üçün müstəmləkə ölkələrində kakao sahələri yaradıldı və sürətlə kakao istehsalına başlandı.

Uzun müddət aristokratların və zadəganların yeməyi olan şokolad istehsalında Hollandiyalı kimyaçı Coenraad Johannes van Houtenin kakao maşınının ixtirası ilə inqilab edildi. 1828-ci ildə icad edilən maşın kakao yağını qovrulmuş kakao toxumlarından ayırır, qalan şokolad isə quru toz halına gələ bilir. Bu toz; Onu maye və digər inqrediyentlərlə qarışdırıb bərkidib yeməli, asan həzm olunan şokoladına çevirmək olar.

Şokolad istehsalının qiyməti belə azalaraq şokoladı adi insanlar üçün əlçatan bir qida halına gətirir.

İlk dəfə 1847-ci ildə J.S. Fry & Sons adlı bir İngilis şirkəti yeməli bərk şokolad istehsal edərək şokolad tarixində əhəmiyyətli bir inkişaf edir. 1879-cu ildə Rodolphe Lindt kakao yağını kakao tozu ilə homojen şəkildə qarışdıraraq məxmər toxumalı və daha dadlı şokolad istehsal edən maşın istehsal etdi.

Axtarış

Digər məqalələr