0
Səbətim
Əlaqə: +994 70 600 19 00
0
Səbətim
Sumaq

Sumaq

Fərqli reseptlərinizdə istifadə edə biləcəyiniz xüsusi ədviyyatlardan biri olan sumaq, bir çox insanın zövqünə uyğun xüsusiyyətlərə malikdir. Sumaqdan istifadə edərək hazırlaya biləcəyiniz çoxlu müxtəlif yeməklər və içkilər var. Siz həmçinin Cookie Market zəmanəti ilə sevimli dadlarınızı zənginləşdirmək üçün seçə biləcəyiniz sumaxları əldə edə bilərsiniz.

Sumaxı sumaq ağacı kimi təsvir edilən Rhus bitkisinin meyvələrindən əldə etmək olar. Aralıq dənizi mətbəxi dedikdə ilk ağıla gələn sumaq və çox faydalı ədviyyatdır. Sumaq turş dadına görə türk mətbəxinin sevimli yeməklərindən biridir. Taxıl şəklində, toz şəklində, yeməklərdə və salatlarda istehlak edilə bilən sumaq ədviyyatı çay şəklində də istehlak edilə bilər.
 
Salat və xörəklərə turş dad verən sumağa Şərq və Cənub-Şərq bölgələrində tez-tez üstünlük verilir. Sumaq İran, Əfqanıstan, Cənubi Avropa, Şimali Afrika və Aralıq dənizi bölgələrində yetişdirilə bilər. Sumağı çay kimi, salatlara ədviyyat, qatıq və ya yeməklərinizə ədviyyat kimi əlavə edə bilərsiniz. Bu şəkildə ləzzətli bir qarışım hazırlamış olacaqsınız. Çili bibəri kimi məşhur yeməklərlə sumağı dadmaq olar.

Sumaq toxumlarının yoxlanılması yazda başlayır. Cücərmə başlayanda əkin əməliyyatları gündəmə gələ bilər. Əks halda, təbii şəraitə buraxılır və əkilməsi ikinci ilin qışında və ya yazında aparılır. Toxumların taxıl çəkisi fərqli ola bilər. Orta hesabla 10-15 mm. Dərinlikdə əkmək tövsiyə olunur. Sumaq sortları üçün ən vacib mülahizələrdən biri əkin üsullarının növüdür.

Avqustun əvvəlindən sentyabrın ortalarına kimi sumaq yığmaq olar. Sumaq ağacından yığılan top sumaq dənələri xüsusi üsulla üyüdülür. Əzilmiş sumaq dənələri ələkdən keçirilir. Bu şəkildə onun toz halına gəlməsi mümkün olur. Yuyulduqdan sonra yenidən üyüdülə bilər. İsteğe bağlı olaraq üyüdmə hissəsində duza üstünlük verilə bilər. Toz halına salınmış sumaq yeməyə hazırdır.

Sumaq güclü sidikqovucu kimi seçilir. Orqanizmdə sidikqovucu kimi fəaliyyət göstərməsinin səbəbi də bu vəziyyətlə bağlıdır. Bu təsirlərə görə sumaq sidik yolları infeksiyalarından qorunmağa kömək edir və yüksək təzyiqi balanslaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, bədəndə yığılan zəhərli maddələrin xaric edilməsinə kömək edən sumaq tozu sortları müntəzəm olaraq istehlak edilə bilər. Qurudulmuş meyvələrlə yanaşı sumağın da istehlakı faydalıdır.

Limon dadını sevməyənlər üçün sumaqlı ədviyyat növləri yaxşı alternativdir. Yeməklərinizdə turş limon yerinə sumaq seçə bilərsiniz. Duzla ovuşdurub yuyulduqdan sonra acılığını itirən yazlıq şəklində soğana sumaq əlavə edə bilərsiniz. Türk mətbəxinin önəmli ləzzətlərindən olan piyazı daha dadlı təqdim etmək istəyirsinizsə, sumağı seçə bilərsiniz.
 
Sumaq ədviyyatını çaya və ya salatlara da əlavə etmək olar. Qatığa ədviyyat kimi qata biləcəyiniz sumaxı ədviyyat kimi də xarakterizə etmək olar. Balıq yeməklərində dadlı və sağlam olan sumağa üstünlük vermək olar. Qurudulmuş ət dolması, soğan salatı, bibər dolması, qaraciyər kimi ləzzətlərə də sumaq əlavə edə bilərsiniz. Toz halında olan sumaq sortlarının ən mühüm üstünlüklərindən biri də onların geniş istifadə imkanlarına malik olmasıdır.

Axtarış

Digər məqalələr