0
Səbətim
Əlaqə: +994 70 600 19 00
0
Səbətim
Gavalının faydaları

Gavalının faydaları

Prunus cinsindən olan ağaclarda yetişdirilən gavalı qurudularaq gavalıya çevrilir. Gavalı müxtəlif rənglərdə olur. Ancaq quruduqdan sonra hamısı demək olar ki, qara rəngə çevrilir. Yaşıl və sarı gavalı oxşar köklərdən gəlir. Gavalı qurutmağın bir neçə fərqli üsulu var. Burada məqsəd qurutma adı altında gavalıdakı su və nəmdən xilas olmaqdır. Günəşdə qurutma təbii bir üsuldur. Təbii qurutma xüsusilə gavalı yetişdirənlər tərəfindən üstünlük təşkil edir. Fındıq sənayesində sənaye üsullarından istifadə edərək qurutma texnikası var. Bu, parlaq rəngli və uzun müddət qalıcı bir gavalı əldə etməkdir. Bunlara əlavə olaraq çörəkçilik texnikası ilə qurutma da var. Bu üsul ən çox evdə gavalı almaq üçün istifadə olunur. Ancaq evdə qurudulmuş gavalı hazırlamaq zəhmətli və çətin bir üsuldur. Onu qızdırmazdan əvvəl toxumlarından çıxarmaq lazımdır. Quru gavalı və ya qurudulmuş qara gavalı çox faydalı bir qida olduğundan, insanlar tərəfindən ümumiyyətlə hazır formada alınaraq üstünlük verilir.

Qurudulmuş meyvələr yeddidən yetmişə qədər hər kəsin yediyi qəlyanaltılardandır. Sağlam qəlyanaltılar arasında yer alan quru gavalı müxtəlif variantları ilə satışa təqdim edilir və çəyirdəkli və ya çəyirdəkli seçim edə bilərsiniz.

Daşlı gavalı lif və antioksidanlarla zəngin bir meyvədir. Müxtəlif xroniki xəstəliklərin azalmasında böyük təsiri olan və sağlam qəlyanaltılardan sayılan gavalıları günün istənilən vaxtı istehlak edə bilərsiniz. 

Çox yüksək miqdarda vitamin və mineral ehtiva edən toxumsuz quru gavalı da seçimləriniz arasındadır. Bədənin gündəlik vitamin və mineral ehtiyaclarını ödəyir.

Quru gavalı tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidanlar sayəsində bir çox faydası olan quru meyvədir. 

İlk növbədə C vitamini ilə zəngindir. Bədənin müqavimətini təmin edən C vitamini bir çox xəstəliklərə şəfa verir. 

Bununla belə, antioksidantlarla zəngindir. Antioksidant immunitet sisteminin yaxşı işləməsinə kömək edir. Buna görə də, xüsusilə qış aylarında gavalı istehlak etmək çox tövsiyə olunur. C vitamini və antioksidantlar sayəsində orqanizmi xəstəliklərə və soyuqdəymələrə qarşı qoruyur və davamlı edir.  

Qurudulmuş gavalı lifli bir quruluşa malikdir. Lifli quruluşuna görə həzm sistemi üçün bir çox faydası var. Xüsusilə bağırsaqların işini tənzimləyir. Həzmi çətin olan və çoxlu maye qəbul edən qidaların yaratdığı qəbizlik təsirini aradan qaldırır. Bədənin gündəlik həzm işinin sağlam şəkildə davam etməsini təmin etmək üçün gavalı istehlakı tövsiyə olunur. 

Onun lifli strukturu qan şəkərinin tarazlaşdırılmasına və tənzimlənməsinə mühüm töhfələr verir. Beləliklə, balanslaşdırılmış qan şəkəri sayəsində gün ərzində enerji və canlılıq təmin edir. 

Qan şəkərini balanslaşdıraraq toxluq yaradır. Gün ərzində balanssız qan şəkəri səviyyəsinə görə həddindən artıq qida qəbulunun qarşısını alır. Bu, lazımsız kalori qəbul etməyinizə mane olur və çəkinizi nəzarət altında saxlamağa böyük təsir göstərir. Quru gavalıların az kalorili olması sizi tox tutaraq kökəlmənizə mane olur və onları istehlak edərkən lazımsız kalori əlavə etmir. 

Ürək sağlamlığı və qan dövranı sistemi üçün böyük faydaları var. Qan dövranını tənzimləməyə kömək edən gavalı yalnız ürəyə vurulan müntəzəm qan axınında təsirli olur.

Axtarış

Digər məqalələr