0
Səbətim
Əlaqə: +994 70 600 19 00
0
Səbətim
Dadından doymayacaqsınız

Dadından doymayacaqsınız

Keçmişdən günümüzə qəlyanaltılar arasında yer alan qoz kolbasa sağlam və enerji verən bir daddır. Böyükdən uşağa hər kəsin zövqlə istehlak etdiyi bəkməz və qoz kolbasa bir çox faydaları ilə də tanınır. Anadolu mətbəxinin qeyri-adi dadıdır. Bəkməz və qoz kolbasa ənənəvi daddır və onun istehlakı məşhurdur. Bəkməzin dəstəyi ilə qan əmələ gəlməsini dəstəkləyən qəlyanaltı qozla doymamış və sağlam piylərə çatmağınıza kömək edir. Xüsusilə qış aylarında soyuq havalara və hər cür xəstəlik risklərinə qarşı istehlakçının müqavimətini artırır. Bəkməz kolbasa məhsulları ilə yanaşı, şəkərsiz kolbasa istehlakından da faydalana bilərsiniz.

Qoz kolbasa çeşidləri arasında seçim edərkən yeni və ya zövqünüzə uyğun olanı seçərək daddan dadmaq üstünlüyünü də əldə edə bilərsiniz. Son dərəcə xoş dadı olan qoz kolbasa seçimlərini yalnız özünüzə deyil, sevdiklərinizə hədiyyə olaraq ala bilərsiniz.

İpə bərkidilmiş qozun bəkməzə batırılaraq qurudulması ilə hazırlanan yeməkdir. Əvvəlcə vətəni Qafqazdır. İnsanları bölgənin soyuq iqliminə davamlı etdiyi üçün ortaya çıxdığı deyilir. Bu bənzərsiz ləzzət Anadoluya köçdükdən sonra yerli mətbəxin ən əhəmiyyətli yeməyinə çevrildi.

Qoz kolbasa, demək olar ki, hər kəs tərəfindən tanınan və geniş şəkildə istehlak edilən bir qidadır. Türkiyənin bir çox yerində hazırlanır. Bəzi bölgələrdə fərqli adlarla tanınır. Orcik, qozlu orcik, bəkməzli orcik, qozlu orcik, köme, qozlu kömə, bəkməzli kömə, şərbətli kolbasa və şəkərli kolbasa kimi bir çox adla da tanınır. İstehsalında simdən istifadə edildiyi üçün şamı və adını aldığı kolbasa bənzəyir. Ona görə də ona qozlu kolbasa deyirlər. Qoz ipə çəkildikdən sonra bəkməzə batırılır və ya üzümdən və ya tutdan alınmalıdır. Sonra qurudulur və onun son formasına çevrilir.

Ölkəmizin müxtəlif bölgələrində qoz kolbasasının hazırlanmasında bəkməz əvəzinə baldan istifadə edilir. Bundan əlavə, Cənub-Şərqi bölgədə kolbasa püstədən hazırlanır. İstehsalı yerli olaraq fərqli olsa da, insan sağlamlığına müsbət təsiri həmişə eynidir. Qurudulmuş meyvələr dedikdə ağıla ilk gələnlərdən biridir.

Axtarış

Digər məqalələr