
Quru meyvələrin faydaları
Qurudulmuş meyvə növləri sağlam qidalanmaq istəyən insanların həyatında son dərəcə əhəmiyyətli yer tutur.
Gündəlik həyatda səhər yeməyində, qəlyanaltıda, dərs fasilələrində, idmandan əvvəl, nəsə seyr edərkən və ya iş fasilələrində istehlak edilən quru meyvələr haqqında ətraflı məlumatın olması çox vacibdir. Bu qidaların tərkibində zərərli qatqılar olmadığı üçün qurudulmuş meyvələr böyük-kiçik fərqi yoxdur, bir çox faydası və çeşidi ilə seçilir. Təzə meyvələrdən daha çox antioksidan ehtiva edən qurudulmuş meyvələr, tərkibindəki su xaric edilərək hazırlanır.
İndiki vaxtda bu prosedurlar müxtəlif yollarla tətbiq oluna bilər. Ən məşhur üsul günəşdə qurutmadır. Ancaq texnologiyanın inkişafı ilə birlikdə çörək bişirmə, soyutma və qurutma maşınlarından istifadə və ya dondurulmuş qurutma kimi fərqli üsullar da var.
Qurudulmuş meyvələri tək yeyə bilərsiniz. İstəsəniz səhər yeməyinə yulafla qarışdıra bilərsiniz. Qəlyanaltı toplarını sağlam şəkildə hazırlaya bilərsiniz.
Dad vermək üçün salatlarınıza da əlavə edə bilərsiniz. Hətta desertlərinizdə təbii şəkər kimi istifadə edə bilərsiniz. Ancaq unutmaq olmaz ki, bu meyvələrdə təzə meyvələr kimi fruktoza var.
Yüksək şəkər və kalori qəbulunun qarşısını almaq üçün porsiya ölçülərinə diqqət yetirmək tövsiyə olunur. Lif, mineral və vitamin dəyərlərini qorumağı bacaran qurudulmuş meyvələri nəzarətli şəkildə qəlyanaltı olaraq istehlak etsəniz, tərkibindəki su miqdarını 10%-dən 20%-ə qədər azaldarkən bir çox cəhətdən faydasını görəcəksiniz.
Ümumiyyətlə orqanizmə enerji verən və həzmi asanlaşdıran qurudulmuş meyvə növləri müxtəlif problemlərə də xeyir verir. Ancaq bu qidalardan tam effektivlik əldə etmək və fayda əldə etmək üçün mütləq etibarlı markaları seçməlisiniz.
Qurudulmuş meyvə sortlarının ən təsirli cəhəti, saxlama müddəti daha uzun olduğu üçün insanların təzə meyvə sortlarına nisbətən onları asanlıqla daşıyıb birbaşa istehlak edə bilmələridir.
Üstəlik, konservantsız və ya şəkər əlavə edilmədən qurudulmuş meyvələrin istehlakı insanlara bol lif, minerallar, enerji və antioksidantlar verir. Qurudulmuş meyvələr kalori baxımından da sərfəlidir və insanlara qida maddəsi kimi təqdim olunur.